maandag 10 oktober 2016

Verkiezingsprogramma VVD: Rutte ontkent rol in desastreuze gevolgen bezuinigingsbeleid

Afgelopen vrijdag presenteerde premier Mark Rutte in Den Haag het plan van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen, die op 15 maart 2017 plaatsvinden. De nationale media, bang om dit nieuws als laatste te brengen, publiceerden haastig een eerste oppervlakkige analyse. Niet verrassend concentreerden ze zich vooral op de passages over immigratie en lastenverlichting. Gratis reclame, nationale dekking: Rutte kan tevreden zijn. Het hulpvaardige en kritiekloze journaille stond Rutte weer gewillig ten dienst.

En dat terwijl zelfs een oppervlakkige blik op het wensenlijstje van de VVD menigeen de wenkbrauwen zou moeten doen fronsen. Het plan vormt immers de volgende stap naar het realiseren van Ruttes gewenste neoliberale heilstaat. Maar daarover later meer. In de inleiding lopen we namelijk meteen tegen de volgende bizarre redenering aan:
"De lange financiële crisis zorgde voor onrust en onzekerheid. Bedrijven gingen failliet. Salarissen gingen niet meer omhoog. Mensen raakten hun baan kwijt. En op hetzelfde moment werden er ook nog eens grote hervormingen doorgevoerd. Onder onze leiding. We deden dat juist om te voorkomen dat ons land verder in de schulden zou raken. Juist om ervoor te zorgen dat Nederlanders weer onbezorgd konden wonen, werken en leven. Maar in de tussentijd droegen deze veranderingen in vele huiskamers bij aan de onzekerheid."
De financiële crisis duurde in Nederland langer dan noodzakelijk door het bezuinigingsbeleid van Rutte. Salarissen gingen niet meer omhoog door het bezuinigingsbeleid van Rutte. Mensen raakten hun baan kwijt door het bezuinigingsbeleid van Rutte. Als je de passage uit het plan leest, lijkt het echter net alsof die negatieve gevolgen en het afbraakbeleid van de VVD niets met elkaar te maken hebben. Het is echter glashelder dat onze economie er door het afbraakbeleid van Rutte veel slechter voor staat dan nodig was geweest. Inmiddels loopt de Nederlandse economie 17 procent achter op de trendmatige groei van voor de crisis. Hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs zegt daarover:
"'Ik schat dat zeker 10 procent van de gemiste groei structureel is geworden,’ zegt Jacobs. ‘Dit kost de economie 60 miljard euro. Per jaar. En een groot deel van deze gemiste groei is te herleiden naar het beleid van bezuinigen en lasten verzwaren.'"
Laat u dus niet wijsmaken dat we er dankzij de VVD beter voorstaan dan vóór de crisis. Of dat de 'hervormingen' (politiektaal voor 'afbraak') noodzakelijk waren om onze economie weer gezond te maken. Direct na het uitbreken van de crisis in 2008 namen toenmalig premier Jan Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos de enige juiste beslissing om de haperende economie weer op gang te krijgen: forse financiële stimuleringsmaatregelen. Hierdoor leek de Nederlandse economie in 2010 de weg naar boven weer te hebben gevonden. Totdat Rutte aan de macht kwam en met zijn draconische en volstrekt onnodige bezuinigingen de crisis juist flink verergerde.

Trap niet in de mooipraterij van het verkiezingsprogramma van de VVD. De neoliberalen geven geen zier om de gemiddelde Nederlandse burger, tenzij die grootaandeelhouder is van een beursgenoteerde multinational. Denk daaraan als u volgend jaar in het stemhokje staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten